

Öyle yatırımlar var ki, asla oldubittiye getirilmemeli…
Telafisi olmayan zarara yol açacak bu tip yatırımlar için bir değil, bin kere düşünülmeli…
İşte o yatırımlardan biri de Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol projesi…
Evet, bu yatırıma şiddetle ihtiyaç var.
…da, yolun geçeceği güzergah, başta bahsettiğimiz telafisi olanaksız zararlara sebep olacaksa, yatırıma karar veren ve uygulayanların şapkalarını önlerine koymaları gerek…
Projenin bütününe itiraz yok elbette…
Karşı çıkılan nokta, otoyolun Bursa sınırları içinde, Ramsar Sözleşmesi kapsamında korumaya alınan Uluabat Gölü’nün hemen kıyısından geçmesidir.
* * *
Efendim nedir bu Ramsar Sözleşmesi?
Kulaklarımla duymadım, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Kartal’ın yalancısıyım. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe bile “Ramsar da nedir?” diye sormaktaymış…
Öncelikli olarak Ramsar’ın, İran’ın Hazar Gölü kıyısındaki kenti olduğunu hatırlatalım…
Sulak alanların korunmasına yönelik uluslararası sözleşme 1971 yılında bu kentte imzalandığı için “Ramsar Sözleşmesi” olarak anılmaya başlanmış. Türkiye bu sözleşmeye 1993 yılında imza atmış. Uluabat Gölü de 15 Nisan 1998’de “Ramsar Alanı” olarak listeye eklenmiş…
Türkiye’de 250’yi aşkın Ramsar alanı varmış…
* * *
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu tam Uluabat’ın güney kıyısından Ramsar Alanı’nı delerek geçiyor.
Evet, bu yol yapılacak…
…da, buradan geçirmeyin bu yolu. En makul güzergah diye, gelecek kuşakların yana yakıla arayacağı doğal bir güzelliği yok etmeyin!
Varsın birkaç kilometre daha uzasın yol ama Uluabat Gölü’nün güney yakasını mahvetmeyin!
* * *
Nilüfer Kent Konseyi, bu işin sıkı takipçilerinden… Genel sekreter Mehmet Kartal’ın elektronik iletisiyle öğrendik ki, otoyolun ihalesini alan ve Nurol – Özaltın – Makyol – Astaldi – Yüksel – Göçay konsorsiyumu tarafından oluşturulan Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ (OYİAŞ) adlı şirket, Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) için bilgilendirme toplantıları organize etmiş…
Bursa’daki toplantıların ilki 26 Ocak’ta Mustafakemalpaşa Çördük Köyü kahvesinde saat 18.00’de… İkincisi 27 Ocak’ta aynı saatte Ovaakça Mahallesi kahvesinde… Sonuncusu da 28 Ocak günü saat 14.00’te Orhangazi Belediyesi Nikah Salonu’nda…
Mehmet Kartal, Çördük’e komşu İnatlar Köyü’ndeki katı atık yakma tesisi ile aynı bölgede Marzinc konusundaki başarılı çevre eylemlerinden yola çıkarak, otoyol konusunda da başarıya ulaşılacağından emin…
O nedenle 26 Ocak günü Çördük’teyiz diyor…
Amaç yatırımı engellemek değil, yatırımın getireceği zararın önüne geçmek!
Çördük’teki otoyol ÇSED toplantısı, çevrecilerin yeni bir zaferi mi olacak, göreceğiz…